Sådan virker akupunktur

Vi har i dag en god forståelse for, hvad der sker, når vi indsætter en nål i et akupunkturpunkt. For at forstå virkningen af akupunktur er det nødvendigt med en kort forklaring af, hvordan en smertefuld påvirkning bliver registreret i kroppen.

Hvis vi brænder os på en varm genstand, vil vi registrere en smerte. Den vil få os til at fjerne hånden fra den varme genstand. Senere vil vi føle en dybere og længerevarende smerte.

Den første smerte, som får os til at fjerne hånden fra den varme genstand, sendes via nogle nervefibre, som kaldes A-delta-fibrene. Impulserne i disse nervefibre foregår meget hurtigt.

Efter at have fjernet hånden fra den varme genstand føler vi lidt senere en dyb smerte, som sendes via nogle andre nervefibre. De kaldes C-fibrene. Impulserne i disse nervefibre løber meget langsommere. Det er derfor, at det kan tage lidt tid fra f.eks et slag, før man føler smerten. Disse to typer nervefibre løber via det perifere nervesystem ind til rygmarven, og via nogle relæstationer sendes impulserne op til hjernen, og vi registrerer smerten.

Når man indsætter en akupunkturnål i et akupunkturpunkt, påvirker vi A-delta-fibre, der i rygmarvens andet lag (SG) frigør en kemisk substans kaldet enkefalin (EL). Denne kemiske substans bremser den smertefulde impuls, der kommer til rygmarven via C-fibrene, så smerten ikke fortsætter til hjernen.

Sagt med andre ord – vi kan ikke længere føle smerten. Dette er den mest simple form for smertehæmning, og er formentlig årsag til virkningen af akupunktur i mange tilfælde. Der er formentlig flere mekanismer involveret i denne smerteblokerende virkning.

Læs mere...

  • Hvad er akupunktur?

    Brugen af akupunktur til at behandle diverse lidelser, menes oprindeligt at stamme fra Kina og kan spores helt tilbage til ca 3000 b.c. i det gamle Kina…